Close

PER QUÈ DECOREM LA NOSTRA LLAR PER NADAL?


Ja hem entrat al desembre, ple d’estímuls que ens fan pensar en Nadal. Per molts, és una de les festes més especials de l’any.
Normalment, quan arriba el Nadal, ens veiem arrossegats pel corrent que va a comprar regals, menjars especials i objectes per decorar la casa. Però, t’has parat a pensar en el motiu pel qual decorem la nostra llar? Podríem considerar que un dels motius són les nostres ganes d’exterioritzar el nostre entusiasme interior, les nostres bones vibracions i les ganes de compartir. El que en diem “esperit nadalenc”, vaja. O tal vegada sigui un tema de mimetitzar: que veient altres espais decorats, ens entren ganes de decorar els nostres
Personalment, crec que és una qüestió de tradició, costums i rituals. Antigament, els pobles tenien el costum de reunir-se entre ells per celebrar grans festes amb motiu d’algun esdeveniment relacionat amb la natura. En ocasions, engalanaven les seves cases amb heures per dins i per fora, posaven guirlandes de Boix grèvol i vesc, col·locaven campanes, decoraven arbres i guarnien les cases amb cistelles plenes de pomes i pinyes. Cada element tenia el seu simbolisme. Aquests costums estaven tan arrelats que va ser molt difícil que desapareguessin amb la introducció de noves religions.

En els nostres temps, el simbolismes han quedat oblidats, però antigament el significat era molt clar. El Vermell era símbol del naixement, de l’energia i del poder; el verd, d’altra banda, simbolitzava la natura, el creixement i la resurrecció.

Per entendre el motiu d’aquells elements decoratius que encara fem servir actualment, a continuació us explico alguns simbolismes:

Boix grèvol

De la mateixa manera que el vesc, és una planta perenne, que es manté verda quan la majoria de les altres plantes han perdut les fulles. Per aquest motiu antigament tenia caràcter de planta sagrada. La tradició aconsellava penjar branques de Boix grèvol al llindar de les cases per allunyar els mals esperits. Actualment és una espècie protegida

Vesc


És una planta paràsita dels pins i els roures, amb propietats curatives i molt lligada a la mitologia celta. En els països anglosaxons, el vesc es posa a les portes de les cases per donar bona sort. Altres tradicions afirmen que abraçar-se sota una branca de vesc la nit de cap d’any porta felicitat i fertilitat. Hi ha qui en regala a altres persones per a que els porti sort.

Corones


Són signes de dignitat i poder. En els països del nord, la forma rodona de les corones significa eternitat. De vegades també inclou vesc, la qual cosa aporta protecció a la casa i allunya les persones no desitjades de la nostra llar.

Espelmes


Les espelmes es fan servir des de l’antigor per allunyar les males energies. Representaven la purificació i, amb el cristianisme, la llum del món. Avui les fem servir més aviat per crear un ambient càlid, acollidor i comfortable. Són imprescindibles en les nostres decoracions nadalenques.
Pinyes
Antigament les pinyes eren símbol de immortalitat. Avui, a més, les reconeixem com símbol de l’hivern.

Arbre de Nadal


Per molts pobles de l’antigor, l’arbre -de Nadal especialment, el roure- representava els esperits de la Natura i era objecte de culte com a símbol de la fecunditat i immortalitat. Fa 2000 anys, les tribus germàniques celebraven
el solstici d’hivern al voltant d’un avet que il·luminaven en un ritual ancestral que representava la fi dels dies curts i les nits llargues. A mitjan del segle VIII de la nostra era, el rite es va cristianitzar. Hi ha constancia que en el segle XVI el costum de l’avet de Nadal estava arrelat a l’Alsàcia. La tradició va arribar a Anglaterra al segle XVIII i es va popularitzar durant el regnat de la reina Victòria. Més tard es va estendre a altres països com França o els Estats Units. A Espanya va començar a popularitzar-se als anys 60 del segle XX.

Com veiem, les tradicions, rituals i simbologies evolucionen amb el temps, però sempre queda part d’elles per a que les continuem, encara que sigui de manera diferent, com a llegat per properes generacions.
Us desitjo Bon Nadal i que gaudiu del llegat dels nostres avantpassats

https://www.sempreviva.es/categoria-producto/tienda/decoracion-de-navidad/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Abrir chat
Horario de atención de 9:00 a 20:00
Hola
¿En que te puedo ayudar?